Basis

5.1 Er komen andere tijden

In deze paragraaf leer je:

  • Hoe de Nederlandse economie vanaf 1945 werd hersteld en vernieuwd

  • Hoe de verzorgingsstaat werd opgebouwd

  • Hoe vanaf de jaren 1960 nieuwe opvattingen ontstonden

  • Hoe de pluriformiteit in de samenleving groter werd

  • Kenmerkend aspect: sociaal culturele verandering en toenemende pluriformiteit vanaf de jaren 1960

Herstel en vernieuwing

Na 1945 oftwel de tweede wereld oorlog moest Nederland opnieuw opgebouwd worden. Dit kwam doordat alles kappot was: haveninstalties auto’s treinen treinrails en duizenden mensen waren nog steeds dakloos en grote stukken bouwgrond was onder water gezet. Toch ging de wederopbouw snel. 5 jaar later in 1950 had Nederland al het vooroorlogse peil bereikt. Maar ze stopte niet. Er werd steeds meer gebouwd. Toch was er een huizentekort dit kwam door de babyboom. Na de wederopbouw volgde de modernisering van de Nederlandse economie. Dit betekent dat Nederland steeds rijker werd een groei die duurde van 1945 tot 1973 deze is nooit meer voorgekomen. Dit kwam allemaal door de babyboom Marshallhulp en het bezuinigen van de Nederlanders.

De verzorgingsstaat

In de eerste 13 jaar na de oorlog vormden confessionelen en socialisten samen de regering. Dit waren de katholieke KVP partij en de PvdA socialisten. Zij zorgde voor het opbouwen van een verzorgingsstaat. Een staat die zorgt voor mensen die minder goed voor hun zelf kunnen zorgen. Dit begon met het geven van uitkeringen aan 65+ die niet meer werkte. En later ook mensen die niet konden werken. Zo ontstonden er sociale zekerheid. Omdat de verzorgingsstaat uit ging van de solidariteit.

Andere opvattingen

In de jaren 1960 stegen de lonen hierdoor kochten Nederlanders meer. Hierdoor zorgde bijvoorbeeld dat bijna iedereen in 1951 een tv had. Hierdoor keken ze buitenlandse tv. Ook kochten ze auto’s. Hierdoor ging men meer reizen en meer mensen ontdekken. Mensen in hun zuilen gingen om met mensen uit andere zuilen dit noem je de ontzuiling. Mensen vonden ook het geloof minder belangerijk. Dit noem je ontkerkelijking. Mensen gingen niet meer geloven in god maar in de rechten van de mens. Zo groeide de aanhang voor het humanisme. Mensen gingen meer voor hun zelf denken en beslissen. Door deze individualisering wilden ze eigen keuzes maken. Ze wilden hun eigen pad lopen Ook gingen ze nadenken over hun eigen moraal. Wat was goed nou wat is kwaad. En hoe kunnen ze het best hun leven leven.

Meer pluriformiteit

Vanaf de jaren 1960 veranderden de verhouding tussen man en vrouw. Ze werden steeds gelijker. Voor 1960 was er een strenge seksuele moraal. Jongere gingen als maagd het huwelijk ingingen. Er werd over seks bijna niet gepraat. En scheiden was een schande. Dit verandere allmeaal door de seksuele revolutie. Door de pil, die voorkwam zwangerschap. Hierdoor ging men vrijer om met seks. Ze praate er meer over, seks voor het huwelijk en ongehuwd samen wonen werd steeds normaler. Ook volgden jongere langer onderwijs doordaat er meer welvaart was. En gaven ze geld uit aan kleren en muziek. Hierdoor kan je zien van hippe kleren in de 1968 en natuurlijk de beatels. Al deze sociale-culturele veranderingen zorgde voor pluriforme samenleving. Met allerlei soorten mensen die gewend raakten aan de diversieteit.

5.3 Postindustrieel Nederland

Postindustrieel Nederland

  • Hoe de economie zich ontwikkelde vanaf 1973
  • Hoe de verzorgingsstaat werd beperkt
  • Hoe de samenleving veranderde (tot de jaren 1990)
  • Wat in de 1983 veranderde in de grondwet

De economie vanaf 1973

Omdat Nederland zou rijk was geworden: Meer salaris hogere prijzen voor fabrieken producten werden duurder. Hierdoor gingen veel bedrijven naar lageloonslanden. Ook verkochten nederlandse export producten minder in het buitenland. Naast de hogere prijzen werden banen in gepikt door robots. Alles werd automatisch: Automatisering. Gelukkig kwamen er telefoons en leptops waardor de ICT industrie steeg. Nederland werd hierdoor ook een informatiemaatschapij Experts dachten dat de economie hierdoor weer ging bloeien. Maar dat gebeurde niet en daardoor kwam er een crisis die vanaf 2008 tot 2016 duurde.

Beperking van de verzorgingsstaat

De kosten van de verzorgingsstaat liepen op dit kwam doordaat bedrijven de WAO gebruikten om snel af te komen van hun personeel. Personeel kreeg en uitkeering van de stad en voor bedrijven was het goedkoper. Hierdoor telde in 1984, 800 000 werklozen. Hierdoor ging de staadt de verzorgingsstaat strenger maken. Iedereen moest opnieuw goedgekeurd worden maar met strengere regels. Daarom zei de staat na dit incident :

Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving.

  • Koning Willem Alexander (Tijdens de troonrede van 2013)

Samenleving en politiek

Het humanisme ging door hierdoor werd er later in 2002 de eerste homohuwelijk. Niet iedereen was blij met dit soort veranderingen. Mensen wilden weer leven zoals voor de jaren 1950. Ook hadden ze moeite met de komst van migranten. Hierdoor kwamen rechtse en linkse populistische partijen.

De grondwet van 1983

In de grondwet staat de belangrijkste regels. Dingen zoals mensen moeten gelijk behandeld worden. De basisregels voor democratie ect. In de grondwet van 1983 werden een paar belangrijke dingen aangepast. Bijvoorbeeld dat vrijheid van meningsuiting een limiet heeft. Je mag andere niet discrimineren. Ook werd de grondwet uitgebreid met een paar sociale rechten

5.4 Veelkleurig Nederland

In deze paragraaf leer je:

  • Hoe de integratie van migranten uit voormalige kolonies in Nederland verliep
  • Waardoor arbeidsmigranten naar Nederland kwamen en hoe hun integratie verliep
  • Welke asielzoekers naar Nederland kwamen
  • Waardoor spanningen in de multiculturele samenleving ontstonden

Kenmerkend aspect: sociaal-culturele veranderingen en toenemende pluriformiteit vanaf de jaren 1960

Uit voormalige kolonies

Nederland heeft een multi-etnische samenleving of multiculturele samenleving. Dit betekent dat mensen met verschillende achtergronden uit verschillende landen naar Nederland zijn gemigreerd(of een van hun voorouders). Motivatie om een land te verlaten noem je een pushfactor. assimilatie of vestigen is vaak belangerijk voor dit soort mensen omdat ze dan bevriend kunnen raken met de rest van de Nederlanders. Door de normen en waarden te kennen. Een voorbeeld van een migratie naar Nederland was de voormalige Nederlands-Indoneschië. Zij werden uit hun land verbannen omdat ze gedeeltelijk Nederlands waren. Dit was de pushfactor. Ze vielen op door hun bruine huid in het nog bijna geheel witte Nederland. Dit maakte de assimilatie moeilijker. Om de assimilatie te weer te bevorderen zorgde de staat er voor dat de Molukkers werden verspreid over heel Nederland.

Arbeidsmigranten

Tijdens de wederopbouw was er personeels gebrek in mijnen textielfabrieken en andere industirebedrijven. Met toestemming van de overheid namen bedrijven vanaf omstreeks 1950. Voor arbeidsmigranten was dit een pull-factor voor werk. De arbeidsmigranten werden in die tijd gastarbeider genoemd omdat ze er maar tijdelijk waren. Na de wederopbouw in 1973 verloren veel arbeidsmigranten hun banen maar opmdat ze nu kinderen hadden en een sociale zekerheid bleven veel Turkse en Marokkaanse arbeidsmigranten hier in Nederland.

Vluchtelingen

Volgens de nederlandse wet hebben vluchtelingen recht op [assiel] als ze in hun land niet zijn. Daarom worden niet alle assielzoekers toegelaten bijvoorbeeld assielzoekers die vluchten wegens armoede worden niet erkend.

Spanningen in de samenleving

Vanaf 2000-2010 kwam er een haat tegen moslims en de multicultureel samenleving. Dit kwam door streng-islamitische organisaties. Gebeurtenissen zoals 9-11, de moord op Theo van Gogh ect. Zorgde hiervoor, dit had veel gevolgen voor moslims die niet bij super radicale groepen zaten (98% van alle moslims) Hierdoor kwamen politieke partijen zoals de PVV.

Bonus

5.2 Besluiten en Besturen

5.5 Recht in Nederland