§ 4.1 Een belangrijke speler op het wereldtoneel

Bevolking

Het Verenigd Koninkrijkzijn meerdere landen die samen zitten deze landen zijn: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

De eerste drie (Engeland, Schotland en Wales) zijn samen Groot-Brittanië. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit 65 miljoen mensen waarvan bijna 90% blanken. En de andere 10% van de landen die ze gekoloniseerd hebben. Het Verenigd Koninkrijk is multicultureel. De oorzaak daarvan is het Britse koloniaal verleden.

Groei van het Rijk

Aan het begin van de 16e eeuw, werd het handelen van goederen vanuit Azië moeilijker. Daarom gingen de Europeanen op zoek naar nieuwe manieren om de goederen te komen. Hierdoor begonnen de ontdekkingsreizen. Europese landen breiden zich uit ze vonden stukken land en koloniseerde het. Hierdoor hadden Europese landen allemaal koloniën. Het doel van die koloniën was geld maken voor de bezetters. Het nadeel wat je vooral nu kan zien is dat ze zelf arm zijn en geen geld meer hebben om te ontwikkelen. Dit deden ze niet door de koloniën een heel nieuw regering te op te zetten. Maar door hier een daar een paar poppetjes te zetten die het rijk zouden beïnvloeden.

Industralisatie

Industriele Revolutie was het eerste land die daarmee begon. Het masaal produceren van goederen. Die dan verkopen aan de bevolking en aan hun koloniën. Hierdoor ontstond een afzetmarkt. Door de Industriele Revolutie steeg de steenkool productie enorm. met 333% (3 mil 10 mil)

Einde van de steenkool

In de jaren 70 en 80 ging het slecht met de economie. Dit kwam door de steenkool meer landen impoorteerden het van goedkopere landen. En daarom maakte Groot-Brittanië veel verlies met hun steenkoolmijnen. Ook door veel stakingen ging in 2015 uiteindelijk alle steenkoolmijnen dicht.

Ineenstorting van het rijk

Na de 2de wereldoorlog moest VK zijn plaats in de wereld opnieuw bepalen want het was een van de overwinnaars van WW2. De autoriteit in hun kolonies waren minder dit kwam doordat ze hun troepen gebruikten tegen Nazi-Duitsland. Hierdoor ontstonden nu in de koloniën onafhankelijkheidbewegingen. Hierdoor begon de dekolonisatie.

Doordat iedereen van industrie naar de dienstensector ging. Werden delen van Groot-Brittanië minder welvarend en ging het slecht met de economie.

De laatste jaren heeft ook het VK last van imigratie sommige vinden het goed terwijl sommige het slecht vinden.

§4.2

De eerste industriestad

De eerste industriestad werd Manchester. Het was de plek om een fabriek te openen. In de buurt van een steenkoolmijn. (Zo was de transport kosten laag). Manchester was al heel goed in katoen weven dit deden ze al eeuwen dus de kennis van arbeiders konden ze gebruiken. En het importeren van katoen ging makkelijk want in de buurt lag Liverpool. Hier importeerde ze en exporteerde ze ook weer hun textiel. Door kool en water konden ze stoommachines maken en hierdoor begon de massaproductie. Manchester was perfect dit kwam door de het zogeheten locatiefactoren.

Crisis en vernieuwing

Toen de locatiefactoren veranderden voor fabrieken, omdat het in lagelonenlanden goedkoper was om producten te maken. Ging manchester cfr4in een diepe crisis. Maar na jaren van verval armoede en werkloosheid ging manchester zich langzaam weer opbouwen. Dit kwam doordat mensen in e dienstensector en lichte industrie gingen werken. Zo werd Manchester langzaam een moderne stad. Dit kwam door de stedelijke vernieuwing en hightechindustrie

Hightech in Manchaster

In manchaster zijn er veel grote multinationals die veel kapitaal investeren in onderzoek en ontwikkeling. Deze kennisintensieve bedrijven moeten dat ergens doen. Het enige wat je er voor nodig hebt is slimme mensen. Omdat de kennis zelf gewichtenloos is maar wel veel waard kan een bedrijf zich overal vestigen. Daarom zijn ze footloose. Ook al kunnen deze bedrijven zich overal vestigen vestigen ze zich bij elkaar dit doen ze om samen te werken met de overheid universiteiten laboratoria ect. De voordelen van bij elkaar zitten van bedrijven noem je agglomeratievoordelen. Ook al zijn bedrijven footloose is het wel handig om naast bij elkaar te zitten ook op een locatie zitten met een goede infrastructuur.

Wetenschapsparken

Wetenschapsparken zijn goeie plekken om een bedrijf te laten samenwerken met universiteiten.

§4.4

Wat is de EU

De Europese Unie is een groep landen die na WW2 zijn begonnen met samenwerken, om oorlog te voorkomen en welvaart te creeren. In 1986 spraken de landen samen af dat ze geen grenzen meer zouden hebben hierdoor ontstond een open afzetmarkt voor 500 miljoen mensen. Dit zorgde voor meer sneller welvaart. Later voeren de meeste landen ook de euro in. Groot-Brittanië deed dit niet. Maar in 2010 gebeurde er iets de economie met Groot-Brittanië ging slecht en mensen waren niet blij met hoeveel geld ging naar de EU. Daarom na een refenrendum in 2016 werd besloten dat Groot-Brittanië uit de EU ging met 52%-48% van de stemmen.

Remain or Leave?

Naast dat GB belasting moest betalen aan de eu vonden ze ook dat het beter ging met de GB als ze zelf beslissen. En ook zelf beslissen wie en wat er in en uit gaat bij de grenzen.

Mogelijkheden

Er was 2 mogelijkheden om uit de EU te stappen:

  1. Harde brexit: Het VK verlaat alles douane EU ect.
  2. Zachte brexit: Waarbij het VK de EU verlaat maar niet de interne markt en de douane-unie. Of nog een referendum want het volk zei dat ze niet goed genoeg werden geïnformeerd. Maar da de verziekingen van van 2019 was het duidelijk. Het VK ging uit de EU. En dat zorgde er voor dat de VK op 31 januari 2020 de EU verliet.

Backstop

Omdat noord en zuid ierland nog wel 1 land is maar de ene zit in de eu en de andere niet moest er een backstop komen waardoor de grenzen nog steeds open was.

Visserij

Gedeelte waar nederland vist is in het water van VK dus hebben ze een deal gesloten zovee vissen vissen en deze deal is tot 2025.

Basisboek nummers

Basisboek nummers die je moet kennen

B17, B19, B149, B150, B151, B152, B153, B154, B155, B160, B161, B162, B166, B167, B194, B195, B208 B209, B211, B248, B250, B251