§8.1 Duurzaam leven op aarde
Er zijn 5 factoren die het leven op aarde mogelijk maken:
De 5 factoren
Dit zijn 5 factoren die het leven op aarde mogelijk maken
Link to original
Noodzakelijke gassen in de dampkring
Het natuurlijke broeikaseffect: niet te koud
De zwaartekracht: bassen en wij worden niet van de aardbol af geslingerd
De aanwezigheid van water → zoet water in ijs, aquifers en rivieren en meren
De aanwezigheid van voedsel → Noodzakelijke natuurlijke hulpbron
- Ik zal ze even uitleggen, de eerste factoor is noodzakelijke gassen dit zijn gassen zoals co2 maar ook stikstof en zuurstof gassen die het mogelijk maken dat we kunnen ademen.
- co2 en die zorgen er voor dat de aarde inplaats van -18C 15+ C waardoor er organismes kunnen leven.
- De zwaartekracht, deze bestaat doordat de aarde om zichzelf draait. Als dit niet zou gebeuren zou er geen dampkring zijn, die gassen zouden naar het helal zweefen. Waardoor de 2de factor niet er is en dus geen leven.
- Geen water = geen dringen = geen leven
- Geen voedsel= geen energie = geen leven
We moeten hier op aarde duurzam leven, WE HEBBEN ER MAAR 1. En alles wat je doet vraagt een stukje van deze aarde. Iedereen heeft een eigen ecologische afdruk. Dit hangt af van je levenstijl, wat je eet hoeveel je eet, hoeveel energie je gebruikt ect. Op de werel is er voor elke mens 1,8 hecrate per persoon gebruikbaar (waar we dus alle grondstoffen vandaan moeten halen). De wereld gebruikt per persoon 2,7 hectare per persoon. Dat is 1,5 aarde, veel te veel. We maken de aarde zo op.
Hoe-Hoe zin H8
Hoe-Hoe zin van Hoofdstuk 8
Hoe meer welvaart, hoe groter de ecologische voetafdruk.
Link to original
§8.2 Bevolking op aarde
Op weg naar 11 miljard
De wereldbevolking groeit snel heel snel, in 1950 leefden er op aarde 2,5 miljard mensen nu op 15 juni 2024 is dat 8,115 miljoen mensen. Dat is een verdriedubbeling. Een groei die de komende jaren door zal gaan. De bevolkingsprognose zegt dat er 2100 is berekend dat er 11 miljard mensen op aarde gaan weg. Gaat dat wel lukken om de aarde duurzaam te gebruiken samen met 11 miljard mensen. Op de hoogtepunt van de groie nam de wereldbevolking met 2% per jaar toe (1965). Nu gemideld nog maar 1%. De relatieve bevolkingsgroei is dus gedaald, Dit komt doordat het vruchtbaarheidscijfer gedaald is. Van 4,9 naar 2,5 kinderen per vrouw. Gellukig maar want anders zouden we op 10 miljard zitten.
Ongelijke groei
Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in Azië. Maar Afrika komt ook snel in groei. In de meeste rijke landen groeit de bevolking nauwelijks of daalt het zelfs. Dit zorgt voor vergrijzing. Dit komt door daling van vruchtbaarheidscijfer en stijging van de levensverwachting. Dus minder mensen maar mensen leven langer. Maar in arme landen is dit heel anders. Zo groeit bijvoorbeeld de bevolking van Niger met 3% per jaar de vruchtbaarheidscijfer is dan ook 6 kinderen per vrouw. En is de helft van de bevolking jonger dan 15. De veranderingen in de bevolking vraagt voor extra investeringen. Zoals bijvoorbeeld nieuw huizen, scholen, ziekenhuizen. Maar ook het infrastructuur moet worden uitgebreid.
Migratiestromen
Migratie zorgt ook voor het dalen of stijgen van een bevolking in een gebied. De grootse migratiestroom is die van het platteland naar de steden. In het jaar 1900 ruim honderd jaar geleden leefden 8/10 op het platteland. Maar sinds 2007 wonen er meer mensen in steden dan op het platteland. Ongeveer 258 miljoen mensen wonen in een ander land dan waarvan ze geboren zijn. De grootste groep bestaat uit economische vluchtelingen. Die zijn wegen hun pushfactor: te arm in hun eigen land. Gemigreerd naar een ander land zoals. Van Mexico naar de VS. Daarnaast zijn er ok vluchtelingen die door oorlog, hun godsdienst, seksuele geaardheid(ze vallen niet op het andere geslacht) of mening niet veilig in hun eigen land. Dit zijn vanwege deze pushfactoren moeten vluchten en assiel gevraagd in een ander land.
Bevolking en Duurzaamheid
Hoeveel mensen kunnen duurzaam op aarde leven? 8 miljard mensen, of meschien 10, 15?? Het is moeilijk om te zeggen wat de draagkracht van de aarde is. Als de aarde niet meer de mensen op een duurzame manier voor de mensen stoffen kan leveren dan spreek je van overbevolking. Kenmerken van overbevolking zijn:
De 5 kenmerken van overbevolking
- Gebrek aan woonruimte
- werkloosheid
- honger
- ziekte
- ernstige vervuiling van water lucht en bodem
Overbevolking is nu al te zien in landen zoals Azië en Afrika.
Link to original
Je kunt bij het begrip overbevolking naar Azië en Afrika wijzen omdat kenmerken van overbevolking daar al verschijnen. Maar experts zeggen dat er een groter probleem is. De westerse levenstijl. De rijkste 10% van landen zorgen voor 50 % van de stikstof. Dit is nog erger dan de overbevolking.
Als je de leeftijd van een bevolking in een grafiek zet heb je een bevolkingsgrafiek. Per land hangt de vorm van die grafiek af.
§8.3 Voedsel op aarde
Te grote voedselafdruk
Voor elke wereldbewoner is er 0,9 hectare beschikbaar om voedsel te verbouwen. De meeste mensen gaan daar ruim over heen. Het aantal hectare dat nodig is om voedsel te verbouwen per inwoner of per land noem je het voedselafdruk.
De wereldbevolking groeit snel dus er is steeds meer ruimde voor voedsel nodig. Als dat niet gebeurd zal het in plaats van 1 op de 9 mensen honger lijden meer mensen honger lijden omdat er mee mensen op de wereld komen. De verdeling van voedsel is ongelijk, ook al hebben we genoeg eten in de wereld heeft niet iedereen toegang er tot.Ecologische Voetafdruk
De hoeveelheid ruimte op aarde die wordt gebruikt door één persoon of een heel land. Dat is de betekenis van een ecologische voetafdruk volgens het boek de geo 3vwo. Maar wat is dat nou eigenlijk. Heel simpel jij en ik eten gebruiken stroom. En kopen nieuwe dingen. Dat allemaal heeft ruimte nodig om allemaal te maken. Het aantal ruimte in hectare per persoon (of per land) Noem je het ecologische voetafdruk. De voedselafdruk is een deel van het ecologische voetafdruk
Link to original
Door de stijgende welvaart. Nemen inwoners van China en Brazilië de westerse eetgewoontes over dat betekent veel vlees en melk. En meer eten dan nodig is.
Ontwikkelingslanden willen direct opstappen op duurzame energiebronnen. Dat is goed voor het mileu. Maar niet voor de voedselindustrie. Veel brandstoffen zijn gemaakt van voedsel. Een volle tank met biobrandstof gemaakt van mais. Kan een persoon een heel jaar voedden. Dus goed milieu zeer slecht voor ons eten productie.
Duurzamere Productie
Er moet nog veel gedaan worden om ons voedselproductie te verduurzamen. Ook moet het eten beter over de wereldbevolking verspreid worden. Waardoor we wereldhhonger honger eigenlijk oplossen. In de landbouw is veel meer productie mogelijk. Dit is in het verleden gebeurd door de Groene Revolutie dat is duurzaam meer producten produceren. Waardoor je meer voedsel kan gekweekt. Zo een revolutie is weer nodig. Dat betekent:
- zoeken naar betere irrigatietechnieken
- zoeken naar betere gewasbeschermingsmiddelen
- zaaizaad
- kunstmest
- en andere innovaties om per hectare duurzamer meer voedsel te verbouwen.
Het is ingewikkeld want intensieve landbouw waarbij op grote schaal verbouwd wordt leidt tot meer voedsel productie maar is niet duurzaam. Door de uitstoot van broeikasgassen.
DEMOGRAFISCHE TRANSITIEMODEL KOMT OP DE TOETS